о. Іван Галімурка: «Ціною людської душі є Найсвятіша Кров Ісуса Христа, котру Він, до останньої краплі, пролляв за наше спасіння»

З нашого життєвого досвіду знаємо, що все має свою ціну. Звичайно, є речі дорожчі, і є речі дешевші. Однак, є у нас щось надто особливе, чого не можна оцінити людськими мірками. Це – наша душа. Каже Господь наш Ісус Христос: «Яка користь людині здобути світ увесь, а занапастити свою душу? Що бо людина може дати взамін за власну душу?» (Мр.8, 36-37). Доволі серйозне і цікаве питання Господь ставить перед нами, означуючи найбільшу цінність. На жаль, ми часто над ним не задумуємося, ним легковажимо. А даремно. Як можемо зауважити, Господь ставить на вагу нашу душу і цілий світ. І як читаємо, душа перемагає: в очах Спасителя вона вартісніша від цілого світу. Спитаємо: ЧОМУ? Тому, що ціною людської душі є Найсвятіша Кров Ісуса Христа, котру Він, до останньої краплі, пролляв за наше спасіння. Ось це є АБСОЛЮТНА ціна того, чим ми доволі часто легковажимо, коли свідомо чинимо гріх. Нам належить зрозуміти, що усі світові потуги, конфлікти, непорозуміння, війни, трагедії тощо зводяться до одного – протистояння диявола проти Бога, протистояння зла – проти добра. А єдиним предметом усіх цих конфліктів, цієї боротьби, властиво, і є наша душа.

Господь дає Своєму створінню повну свободу, і це є найбільший Божий дар. Це при тому, що Господь дає нам розум і здорове знання речей. У свою чергу диявол пропонує і нав’язує нам щось противне. Нам же дається незаперечне право дії, право робити свій вибір. Ми обираємо, і Господь завжди шанує наш вибір. Але належить пам’ятати: Якщо вибір – наш, то й відповідальність – наша. Тобто, що обираємо – те й маємо. І це справедливо. Тож, намагаймося завжди обирати те, що пропонує Господь Бог – цей вибір буде найкращий. Господь Ісус Христос повчає: «Отож не турбуйтеся, кажучи: Що будемо їсти, що пити й у що зодягнемося? Про все те побиваються погани. Отець же ваш небесний знає, що вам усе це потрібне. Шукайте перше Царство Боже та його справедливість, а все те вам докладеться» (Мт.6,31-33). Інколи в моменті нашого життєвого вибору потрібен порадник. Мабуть, найкращою порадницею для нас у кожному нашому виборі буде Пресвята Богородиця. Ідімо до Неї, Вона не зрадить…

о. Іван Галімурка, адміністратор храму святих Ольги і Єлизавети Львівської Архиєпархії УГКЦ