о. Назарій Бігун: «Пресвята Богородиця постає прикладом для батьків, як потрібно виховувати свою дитину»

Пресвята Богородиця – чудовий приклад для кожної сім’ї. Пресвята Богородиця була вихована в побожності і в страху до Господа. Адже, як знаємо, Вона не сказала архангелу Гавриїлу «ні». Якби сьогодні Пресвята Богородиця сказала, що не знає, чи піде за Господом, чи хоче бути з Ним, то, очевидно, що Спаситель не прийшов би, а ангел пішов би з нічим. У євангельському уривку ми читаємо, як ангел промовляє ці радісні слова: «Радуйся, благодатна, Господь з тобою!» (Лк.1,28). Архангел запитує Марію про те, чи буде вона з Господом? Марія дає свою згоду. А далі архангел Гавриїл продовжує: «Ось ти зачнеш у лоні й вродиш сина й даси йому ім’я Ісус» (Лк.1,31). А Марія сказала до ангела: «Як же воно станеться, коли я не знаю мужа?» (Лк.1,34). Це ще одне підтвердження того, що Пресвята Богородиця дійсно була дівою, бо євангелист Лука підкреслює, що ангел Господній прийшов до діви. Ангел, відповідаючи, сказав їй: «Дух Святий зійде на тебе» (Лк.1,35). Тоді Марія відповіла: «Ось я Господня слугиня» (Лк.1,38).

Яка любов до Господа панує в її душі. Вона постає прикладом для нас, сучасних батьків ХХІ ст., як потрібно виховувати свою дитину, як їй потрібно вкладати любов до Господа. Адже ми бачимо, як в Україну прийшла війна. І також ми бачимо, якими є діти російських матерів. Коли ми послухаємо діалог сина і матері, то почуємо тільки безчесні слова, погані слова і прокльони. Яким є виховання матерями їх же дочок, коли цей вбивця телефонує до своєї дружини, і вона говорить про те, щоб вбивати українців. Так же само він телефонує і до своєї дитини і дуже сильно радіє, коли ця дитина в п’ять років передає листа батьку з написом вбивати українців. Ось яким є виховання росіянами їхніх дітей.

І це служить великим прикладом для нас, українців. Адже минулого року, коли я агітував за те, щоби християнська етика була запроваджена в школі, то батьки мені відповідали, що цього не потрібно, мовляв, що церква окремо, і держава окремо. Ось, як відповідали батьки. Але сьогодні постає живий приклад того, що християнська етика повинна бути в школах. Ми повинні навчати дитину, як потрібно любити Господа, як потрібно любити і іншу людину. Бо, якщо зараз ми своїх дітей цього не навчимо, то вони стануть такими же варварами, як і ці діти, які прийшли. Чому кажу, що діти? Тому, що вони також ходять по землі, яку створив Господь, і також Він і привів їх на цей світ, але вони вибрали дорогу не Авеля, а Каїна, тобто вбивці.

Сьогодні Пресвята Богородиця показує свою любов до всього світу, де вселяється Спаситель, де Він народжується від Пресвятої Богородиці. Але Господь знову підкреслює і те, що навіть в сучасному світі Він не розриває серця. Він не розривав по частинам і Пресвяту Богородицю. Він через свого ангела запитує Богородицю про те, чи вона буде з Ним. Всемогутній Господь не може нічого робити без волі людини, адже дав людині закон один і на все життя – свобідну волю. Якби Пресвята Богородиця промовила інші слова, то Спаситель не прийшов би на цей світ, але Господь шукав би іншу людину, яка би Йому послужила. Але ми бачимо те, що Господь не помилився в цій особі. І ми також сьогодні стверджуємося, що Спаситель не рве наше серце. Він підходить і тільки стукає в наше серце і чекає, чи я відчиню ці двері, а чи ні. Він знову стукає, щоб десь там далеко наша душа сказала, що пора вже навернутися і стати на дорогу із Спасителем. Сьогодні Пресвята Богородиця із заохоченням відкриває двері, обнімає Спасителя і кланяється Йому, кажучи: «Я – раба Господня». Дорогі брати і сестри! Своїх дітей ми маємо виховувати побожно. Ми маємо їх навчати любити Господа і любити одне одного.

о. Назарій Бігун, священик ПЦУ із Київщини

За матеріалами відеоблогу на платформі Youtube