“Пам’ятаймо про важливе: про вірність у малому і необхідність чути голос свого сумління”, – владика Володимир

Кожна людина зустрічається з розумінням, що не може собі купити вірних друзів, друге життя чи радість.  Це дарунок на який вона відкривається, або ні. На цьому наголосив єпископ-помічник Львівської архиєпархії Преосвященніший Володимир під час розважань над Божим Словом в Архикатедральному соборі св. Юра у суботу 6 лютого 2021 року.

Євангеліє: Лк. 16, 10-15.

10. Сказав Господь: Хто вірний у найменшому, той і в великому вірний; а хто нечесний у найменшому, той і в великому нечесний. 11. Коли ви, отже, з нечесним багатством не були вірні, то хто довірить вам чесне? 12. І коли ви в чужім добрі не були вірні, хто вам дасть ваше? 13. Ніякий слуга не може двом панам служити, бо або одного зненавидить і другого полюбить, або буде триматися одного і другого занедбає. Не можете служити Богові й мамоні. 14. Чули все це фарисеї, які любили гроші, і насміхалися з нього. 15. Він же до них промовив: – Ви видаєте себе за праведних перед людьми, але Бог знає серця ваші; бо що в людей високе – Богові осоружне.

“Життя складається з деталей”

“Якщо ще би хтось сьогодні мав сумнів, то сьогоднішнє євангельське слово нам пригадує, що життя складається з деталей”, – звернув увагу проповідник і привів у приклад ситуацію, в якій люди запитують про стан справ: “Коли хтось запитує в когось як справи, то чуємо відповідь, що в загальному добре, але попри це є багато різних труднощів та викликів, а водночас і радісних моментів. Бо життя складається з деталей”.

На його переконання важливим акцентом сьогодні є питання нашого сумління. Саме тому чуємо у тексті Євангеліє: «Хто є вірний у малому, той і у великому є вірний».  Нам приємно, каже архиєрей, коли ми комусь доручаємо якусь справу і він її виконує зовсім не через те, що ми його контролюємо.

“Можна мати диплом, який свідчить про нашу освіту, натомість про наше виховання свідчить наша поведінка. Можна мати вищу освіту, а у вихованні брак початкової. Таким людям дуже важко жити. Бо не може швидко бігти той, хто не навчився ходити. Як можна змагатися з якимись великими викликами, якщо людина не бачить що є в неї під ногами.. Треба знати елементарні речі. Наприклад, що треба взяти взуття на ноги”,  – переконаний проповідник.

Ісус ніколи не критикував багатства…

За його словами цими днями євангельське слово провадило нас роздумами про багатство. І в ньому зовсім не йшлося, щоб знову в церкві говорити про гроші. Владика ще раз пригадав і наголосив, що Ісус ніколи не критикував багатства як такого, Він радше багатим людям співчував.  Позаяк багата людина стоїть перед вибором кому служити: Богові чи мамоні.  Також мусимо розуміти,  що мамоною не мусять бути гроші. Людина собі здатна зліпити ідола будь з чого, а в тому числі і з грошей.

“Кожна людина в своїй істоті є релігійною і потребує в когось чи щось вірити. Хтось почитає Бога, а хтось створює свого «бога». Кожна людина зустрічається з проблемою, що не може собі купити вірних друзів, друге життя, радість.  Це є дарунок на який ми відкриваємося, або ні”, – пояснює архиєрей і додає: “Правду кажуть в народі, що мудрих людей нам Бог посилає, а немудрих людина сама собі знаходить. А потім ще сама просить Бога захисту перед цими людьми, яких ми самі собі знайшли через свою наївність”.

Сумління нас ніколи не обманить

Недавно я чув, пригадав владика Володимир, що в медицині появився такий діагноз як імпічмент. І подумав, що є небезпека, що хтось може захотіти оголосити імпічмент своєму думанню. Оце вже для людини є справжньою трагедією.

“Завжди памятаймо, що сумління нас ніколи не обманить. Звичайно, що його  можна затискати і заспокоювати і через певний час воно перестане сповіщати про проблему. Проте Бог нас також обдарував здоровим глуздом, щоб цього не робити”, – наголосив проповідник.

“Такими думками хотів сьогодні з вами поділитися, водночас заохочую вас ще приватно порозважати над цим сьогоднішнім євангельським уривком”, – додав на завершення єпископ-помічник Львівської архиєпархії.