прот. Миколай Гелетюк: «Людина, яка чинить гріх за гріхом, дуже часто стає рабом диявола»

Продовжуємо розмірковувати над темою про наше спасіння. Нашим Спасителем є Господь Ісус Христос. Ще старозавітні пророки передвіщали, що прийде той, хто визволить своїх людей. Про це ми читаємо і на сторінках Нового Завіту: «Бог бо так полюбив світ, що Сина свого Єдинородного дав, щоб кожен, хто вірує в нього, не загинув, а жив життям вічним» (Ів.3,16). Бог сотворив людину з безмірної своєї любові. Він продовжує любити своє творіння. Він жертвує собою, заради нашого спасіння. І, власне, спасительна жертва Богочоловіка, Його смерть на голгофському хресті, – це вияв найвищої любові. У Священному Писанні ми знаходимо підтвердження того, що Христос – це Спаситель світу. У Першому Посланні апостола Йоана читаємо такі слова: «І ми бачили і свідчимо, що Отець послав Сина – Спаса світу» (1 Ів.4,14). Безумовно, що Ісус Христос є Спасителем усього людства.

Але у багатьох людей виникає запитання: а від чого нас потрібно спасти? Від чого нам потрімо визволитися? Найперше – це спасіння від гріха. Друге – це визволення від диявольського поневолення. Третє – спасіння від погибелі вічної. Отож, почнемо з першого – спасіння від гріха. Ще архангел Гавриїл сказав про те, що Діва Марія народить того, хто спасатиме людей від їхніх гріхів. Справді, гріховні поневолення, гріховні пороки настільки пригнічують людину у цьому житті, що вона не може самостійно визволитися від них. Людина не може самостійно визволитися від первородного гріха, від гріха непослуху, який створили перші люди в Едемському саду. Первородний гріх був, неначе, печаттю на всьому людству. Господь прийшов, щоб визволити нас від цього гріха. Він прийшов, щоб визволити нас і від тих гріховних пороків, які ми маємо у нашому повсякденному житті. Друге – визволення від диявольського поневолення. Людина, яка чинить гріх за гріхом, дуже часто стає рабом диявола. У Святому Писанні читаємо такі слова: «Хто чинить гріх, той від диявола» (1 Ів.3,8). І людина стає залежною від гріха. Нерідко ми чуємо про людей, які залежні від алкоголю, від наркоманії, від Інтернету. За всіма цими залежностями стоїть біс. І визволитися від тієї чи іншої залежності людина самостійно не може. Але є той, хто може їй допомогти, – це наш Спаситель Ісус Христос. Вічна погибель – це те, від чого може врятувати тільки Господь. І Він сьогодні, допоки ми живемо на цій землі, прагне спасіння кожної людини. Але ми повинні розуміти, що це спасіння є обмежене часом нашого земного життя. Бо, як тільки у наших грудях перестане битися серце, як тільки ми розлучимося із цим видимим світом, тоді наступить інша реальність. Тоді вже буде пізно каятися, пізно змінювати щось. Тому сьогодні ми маємо можливість прийти до свого Спасителя і просити у Нього допомоги. У Святому Писанні читаємо: «Кожний, хто призове ім’я Господнє, спасеться» (Римлян 10,13). З глибини душі маємо взивати до Господа про поміч, щоб Він допоміг нам визволитися від тих чи інших гріхів, від тих чи інших диявольських поневолень. Адже сьогодні диявол тримає багато людей в оковах. І тільки Спаситель може визволити їх з цих оков. Багато людей навіть на смертній постелі не підозрюють, що буде після того, як їхня душа розлучиться з тілом. Але є люди, які на смертній постелі просять про спасіння і отримують його. Згадаймо розбійника, який був розіп’ятий по правицю від Ісуса. Він взивав: «Пом’яни мене, Господи, як прийдеш у Царство своє». І Ісус відповів йому: «Істинно кажу тобі: сьогодні будеш зо мною в раю». Це говорить про те, що кожна людина, незалежно від стану, не залежно від того, які гріхи переслідують її, завжди отримає спасіння, якщо в глибині своєї душі буде взивати до Бога. Тому прибігаймо до Господа. Признаваймося у своїх гріхах. Просімо Його про помилування. Просімо Його, щоб не відкинув нас від лиця свого. Просімо Його, щоб дарував нам силу для боротьби з гріхом, щоб допоміг нам своєю благодаттю перемогти гріх і визволитися від диявольських оков.

прот. Миколай Гелетюк, настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці Івано-Франківської єпархії ПЦУ (с. Коршів)

За матеріалами програми «7 хвилин про Бога» на платформі Youtube