“Стараймося застосувати усі зусилля, щоб бути близько Бога”, – владика Володимир Груца

Таким чином Вартимей також показує нам, що неварто дивитися на те, що подумають інші.  На це звернув увагу єпископ-помічник Львівської архиєпархії Преосвященніший Володимир під час розважань над Божим Словом в Архикатедральному соборі св. Юра у понеділок 8 лютого 2021 року.

Євангеліє: Мр. 10, 46-52. 

46. Того часу, як Ісус виходив з Єрихону, син Тимея – Вартимей, сліпий жебрак, сидів край дороги. 47. Довідавшися, що то Ісус з Назарету, закричав він, кажучи: – Сину Давидів, Ісусе, змилуйся надо мною! 48. Багато хто сварив його, щоб мовчав, та він кричав ще більше: – Сину Давидів, змилуйся надо мною! 49. Ісус спинивсь і каже: – Покличте його! Кличуть, отже, сліпого й говорять до нього: – Бадьорися! Устань, він кличе тебе. 50. Тоді він, скинувши верхню одежу, скочив і підійшов до Ісуса. 51. Ісус, звернувшись до нього, каже: – Що хочеш, щоб я зробив тобі? Сліпий йому каже: – Учителю мій – щоб я прозрів! 52. Сказав Ісус до нього: – Іди, віра твоя спасла тебе. І негайно прозрів той, і пішов дорогою за ним.

Результат пошуку зображень за запитом єрихонський сліпець

“Cьогоднішній євангельський уривок ми також чули вчора, щоправда від євангелиста Луки. Сьогодні Марко вказує нам ім’я людини, яка отримала зцілення називаючи його Вартимей, що є рідкістю в Євангеліє, бо ми знаємо дуже мало імен людей, які отримали зцілення від Ісуса”, – зазначив проповідник. 

У ньому йдеться також про те,  каже владика Володимир, щоб звернути увагу на суспільний вимір цього оздоровлення. Бо були голоси, які говорили, щоб чоловік не кричав. Вони не розуміли для чого Він йому здався. “Можливо це були апостоли, які перед тим мали дискусію про те хто має бути першим. Можливо це були мешканці Єрихону, які могли сказати, що в них нема бідних, хврих і немічних людей”, – припускає він.

“Попри це все Вартимей проявляє наполегливість. Він використовує органи слуху, мови і кличе учителя. Таким чином показує, що неварто дивитися на те, що подумають інші.  Часом ми дуже багато на це звертаємо уваги. Наприклад з кимось примирюся, а що скажуть інші”, – наголосив архиєрей.

“Стараймося використати все, що маємо, усі наші зусилля, щоб бути близько Бога”, – закликав єпископ-помічник Львівської архиєпархії.