Вчитися ангельської любові та вірності

12141540_1510560299236756_3984812828024427663_nСьогодні, після Вечірньої, розпочинаємо святкування Собору Архистратига Михаїла та всіх безплотних сил. Тому  пропонуємо Вашій увазі короткі роздуми про ангелів – наших небесних покровителів і заступників, про їхнє служіння Божій славі та про їхню роль в історії спасіння людства.

Для всіх нас, християн, ангели є досконалим прикладом любові до Бога і до ближнього. Ангельська любов до Бога виявляється у повсякчасному перебуванні ангелів у Божій присутності та безперестанному прославлянні Його незбагненної і неописанної Величності. Ангельське служіння Господеві літургійні тексти цього свята оспівують такими словами: «Оточуючи Божий престол, ви – безтілесні божественні духи вогненними устами співаєте Творцеві вашому і Богові трисвяту пісню: Святий Боже, Отче безначальний, святий кріпкий, Сину співбезначальний, святий безсмертний, одноістотний Душе, що однакову з Отцем і Сином приймаєш славу, слава тобі» (Литійна стихира вечірні свята). Ангели не лише висловлюють свою любов до Бога, але і живуть нею, бо творять Божу волю і є покірними голосові Божого Слова (див. Пс 102). Вони для нас є яскравим прикладом непохитного виконування Божої волі, витривалої стійкості в спокусах гордині та чіткого визнання, що творіння не може замінити Творця: «Хто яко Бог».

 Святі чисті розумні духи не лише споглядають Божу святість, але і опікуються нами грішними, вказують нам шлях до спасіння. Саме в цьому і виявляється їхня любов до нас людей. Саме ангели сповіщають людям Божу волю, а Божа воля – спасіння людини. Літургійні тексти називають ангелів Божими посланцями, які відганяють від нас гріховну темряву, а також пресвітлими молільниками, які благають Бога про наше визволення від усякого лиха і напасті. В цей день Церква звертається до Господа Вседержителя такими словами: «[…] Господи, Ти посилаєш ангелів як виконавців твоєї волі і вони дають просвічення душам нашим» (Стихира після Євангелії на утрені свята). Устами ангела Гавриїла Господь каже до Богородиці, що не забув про людство, а завжди є з ним: «Господь з тобою». Який глибокий зміст мають ці спасенні слова – Господь тебе не забув, ти в Його пам’яті, Його святість тебе преображує. Іншими радісними словами ангелів для людства є Вифлеємський гимн «Слава на висотах Богу», який звіщає людям «благовоління» тобто, що в людині через Христа сповниться Божа Воля. Пасхальна радість також була подарована людині устами ангела, який в особі мироносиць спровадив до Воскреслого все людство, яке прагне і шукає Бога. У Пасхальну ніч ангельськими устами було проголошено віру у Розп’ятого і Воскреслого та запрошено людей перейняти цю найбільшу таємницю віри: «Ви шукаєте Ісуса Назарянина, розп’ятого Він воскрес» (Мр 16,6). Кожна літургія Церкви є торжеством цієї віри, через яке земна Церква лучиться з небесною, тобто із ангелами і святими, у прославленні Творця всього видимого і невидимого – Господа Вседержителя. Саме в день свята ангелів Церква звертається до нас такими словами: «Як ангели і ми, земляни, прославмо Бога, що сидить на престолі слави, і співаймо пісню: Святий ти, Отче небесний, святий ти, Слове споконвічний, святий ти, всесвятий Душе» (Стихира на стиховні вечірні свята).

Отже, свято Собору Архистратига Михаїла і всіх безтілесних сил пригадує нам усім про єдність видимого і невидимого світу у прославі Бога Творця та про співдію ангелів у справі спасіння та освячення людства. В цей день ми дякуємо нашим небесним заступникам за їхній приклад незламності у вірі та досконалого послуху Божій волі і молимося до них: «Усі небесні сили, святі ангели й архангели, моліть Бога за нас грішних».

Отець-диякон Роман Птасюк, докторант університету Франца Леопольда (Інсбрук, Австрія)