Владика Венедикт Алексійчук: «Бо без терпіння немає Воскресіння»

Слава Ісусу Христу! Дорогі друзі! Пригадую собі, як старші люди дуже часто любили повторяти: «Головне, щоб не було війни». Я думав, а чому це є головне? Бо, очевидно, я не знав, що таке війна. Звичайно, що я читав про війну у книжках. Тепер прочитав історію України від початків і аж до теперішнього часу. Для нас було мило пізнавати історію своєї держави, як вона змагалася, як боролася, як повставала нацією. Але ми ніколи не думали, що щось подібне буде відбуватися в нашому особистому житті, коли всі ми станемо учасниками війни. І саме це маємо зрозуміти – тепер є складний і непростий час для України. Кожна нація переживала чи переживає якісь складні часи. Кожен з нас має якісь труднощі в нашому житті.

Погляньмо на нашого Спасителя. Творець всього видимого і невидимого прийшов на землю. І тут, на землі, Він був арештований, був бичований, був катований. Саме тут, на землі, Господь пройшов Хресну Дорогу, а опісля був розіп’ятий. Україна тепер переходить свою хресну дорогу. Україна переходить терпіння, страждання, різні випробування. Чому Господь мав пройти Хресною Дорогою? Бо без терпіння немає Воскресіння. Бог вірить в нас. Він вірить, що і ми здатні пройти цією дорогою.

Апостолам також не було просто, адже вони не знали, що їх чекає воскресіння. Адже Христа арештували і бичували, а опісля розіп’яли. Апостоли мали страх, непевність. Ми ж пам’ятаємо, що Бог є з нами. У церковних Богослужіннях ми співаємо: «З нами Бог, розумійте, народи, і покоряйтеся, – бо з нами Бог!». У часі цієї хресної дороги з нами Бог. Бог вірить в нас, що ми здатні її пройти. Тож йдімо всі разом! Йдімо з Господом!

Владика Венедикт Алексійчук, єпископ Єпархії Святого Миколая УГКЦ з осідком у м. Чикаго (штат Іллінойс, США)

За матеріалами відеоблогу на платформі Youtube