Владика Володимир: “Отець Небесний є єдиним, хто дарує нам Своє Царство”

Ми не знаємо подальшої долі багатого чоловіка. Лише знаєм, що Ісус його любив, а він відійшов від Нього сумним. На це звернув увагу єпископ-помічник Львівської архиєпархії Преосвященніший Володимир під час розважань над Божим Словом в Архикатедральному соборі св. Юра у п’ятницю 5 лютого 2021 року.

Євангеліє: Мр.10, 23-32

23. Сказав Господь: – Як тяжко тим, що мають багатства, увійти в царство Боже! 24. Учні були здивовані цими словами. Тоді Ісус знову заговорив до них і каже: – Діти, як тяжко тим, що звірилися на багатства, увійти в царство Боже! 25. Легше верблюдові пройти крізь вушко голки, ніж багатому ввійти в царство Боже. 26. Дивувалися вони ще більше й один до одного казали: – Хто ж тоді може спастися? 27. Ісус, глянувши на них, мовив: – У людей це неможливо, але не в Бога; у Бога все можливо. 28. І заговорив до нього Петро: – Ось ми покинули все й пішли слідом за тобою. 29. Ісус озвавсь і каже: – Істинно кажу вам: нема такого, хто, кинувши свій дім або братів, або сестер, або батька-матір, або дітей, або поля, ради мене та ради євангелія, 30. не дістав би сторицею домів, братів, сестер, матерів, дітей і піль, тепер, у цьому часі, серед переслідувань, і в майбутньому віці життя вічне. 31. І багато з перших стануть останніми, а останні – першими. 32. Вони були в дорозі, простуючи в Єрусалим. Ісус ішов перед ними, і дивувались вони, ідучи за ним, і були в страху.

Результат пошуку зображень за запитом Як тяжко тим, що мають багатства, увійти в царство Боже

“Сьогодні у євангельському слові чуємо продовження розповіді про багатого чоловіка, який не подолав виклики роздати своє майно бідним і піти за Ісусом”, – сказав проповідник і звернув увагу, що  Ісус не критикує багатства, радше багатим людям співчуває. 

Владика Володимир припустив,  що можливо багатий чоловік згодом міг змінити свою думку і роздати майно. Проте ми цього не знаємо.

Може хтось запитати: “Чому Ісус дав юнакові таке випробування, яке йому не під силу?” – допускає архиєрей і пояснює, що це не було випробуванням, а радше спробою звільнити людину від тягара.

“У діалозі з Петром чуємо відповідь і яку перспективу готує Ісус для того, хто все покидає і вже не має сили тяжіння до землі”, – додав він.

“Так, навіть покинувши найрідніших отримаємо набагато більше. Хто в духовному житті все покидає, той отримує набагато більше. А якщо хтось не має що віддати, тоді віддає себе так як Ісус віддав себе і обіцяє велику спадщину”, – зауважив він.

“Хоча він говорить, що все отримає і набагато більше, проте нема мови про батька, тобто про Отця Небесного, який нам дарує своє Царство. Він є єдиним і неповторним, а ми є Його дітьми”, – наголосив єпископ-помічник львівської архиєпархії.