«Вибрані» – серіал про апостолів та апостолок Христа

Коли різдвяні свята позаду, хочеться втримати близькі стосунки з Богом і продовжувати пізнавати Його ще більше. І що назвати чудовим варіантом, як не перегляд християнського багатосерійного фільму? Це саме той формат, який ознайомить вас з атмосферою і виглядом Ізраїлю у роки життя Ісуса і детально розповість про кожного з Його учнів.

«Вибрані» (в оригіналі The Chosen) – це найбільший в історії медіапроєкт, який заснований на пожертвах людей. Перший сезон серіалу з’явився 2020 року, у розпал пандемії, і ось зараз, у січні 2023 року глядачі мають змогу переглянути аж три сезони.

Про що йдеться в серіалі?

У світовому кінематографі є безліч фільмів, у яких описане життя Ісуса Христа і, відповідно, Його послідовників. Однак всі вони або односерійні, де апостоли зібрані всі разом, і глядач не знає особистої історії кожного з них; або розпорошені – тобто, в окремих фільмах зображено життя якогось з учнів, а інших не згадано чи згадано зовсім трохи.

Тож «Вибрані» – це перший християнський серіал, у якому вдалося повномірно розглянути кожного апостола. Як Ісус покликав Симона і його брата Андрія? Як той же Симон пішов за Ісусом, будучи вже одруженим? Як почувався Матей, колишній збирач податків, серед тих, у кого він їх раніше вимагав? Як до гурту апостолів пристав Юда Іскаріотський? Найважливіше те, що їх показано, як звичайних людей – тих, які мають почуття гумору, які можуть сваритися і які можуть мати труднощі з вірою.

Цікаво й те, що поряд з історіями про апостолів у фільмі є інші персонажі. Постать Марії пронизує майже усі діяння Христа, Івана Хрестителя показали як відчайдуха-предтечу, який нічого не боїться, а Никодим відкривається зовсім по-новому, адже в Євангелії про нього згадано всього два рази, через що нам не так легко зрозуміти, хто ж він такий. А якщо ви досі не знали, що, крім апостолів, були ще й апостолки, то цей серіал чудово зображає їхню участь у житті Ісуса. Щодо всіх сцен та подій у кінострічці, творці ретельно радилися з богословами, релігієзнавцями та істориками.

Окрім того, у «Вибраних» багато сцен про римлян, що дозволяє краще усвідомити масштаби їхнього гніту і пливу на євреїв. Тут чітко показано, як вони реагували на вчинки Ісуса, що вигадували, щоб цьому запобігти та які давали покарання. Як і, зрештою, фарисеї.

Де можна подивитися?

Незважаючи на популярність серіалу, українською мовою перекладено всього один сезон, причому другий. Тож для тих, хто хоче пірнути в перегляд «Вибраних», ми запропонуємо інші варіанти.

Творці фільму подбали про те, щоб будь-яка людина мала безкоштовний доступ до серіалу завдяки додатку Angel: Chosen, який можна завантажити на свій телефон. Саме там з’являються нові епізоди, і хоч українського озвучування поки немає, є субтитри на багатьох мовах, і українській також. Крім додатку, є ще сайт студії, де можна подивитися серіал також: https://watch.angelstudios.com/

Підготувала Юлія Бойчук