Як долати страх і тривогу, виконуючи вказівки святого Ігнатія Лойоли

Жити теперішнім, робити те, що ви можете, і довіряти Богу – це три потужних важеля для подолання всіх видів страху.
По-перше, корисно прагнути жити в сьогоденні. За словами святого Ігнатія, «занепокоєння і тривога розуму не бажані Богу».
Уява катастрофічних сценаріїв, страх перед завтрашнім днем ​​і невідомістю – все це засновано на думках, які є всього лише варіантами розвитку подій, а не реальністю, але вони підсилюють наш страх. Більш того, занепокоєння про майбутнє може паралізувати нас і заважати жити в сьогоднішньому дні.
Що робити? Довіритися Божественному Провидінню і покладатися на Нього, але не сліпо, а зробивши все, що в наших силах. У листі, датованому 1555 роком, за рік до своєї смерті, святий Ігнатій написав сильні слова, щоб розвіяти будь-які побоювання:
«Мені здається, ви повинні заспокоїтися і зважитися зробити все, що в ваших силах. Не переймайтеся про все, але залиште на розсуд Божого Провидіння те, що ви не можете здійснити самі.
Наша розумна турбота і занепокоєння при виконанні тих справ, якими ми повинні займатися за службовим обов’язком / професії, бажані Богу. Тривожність і занепокоєння розуму не бажані Богу. Господь хоче, щоб наші обмеження і слабкості були підкріплені Його силою і всемогутністю. Він хоче, щоб ми вірили, що Його доброта може компенсувати недосконалість наших коштів.
Ті, хто бере на себе безліч завдань, навіть з благими намірами, повинні зважитися робити тільки те, що в їх силах, не засмучуючись, якщо їм не вдасться зробити все так, як їм хотілося б. Але це за умови, що вони виконали все, що людська природа може і повинна робити відповідно до веління своєї совісті.
Якщо нам доводиться залишати якісь справи незавершеними, ми повинні бути терплячими і не думати, що Бог очікує від нас того, чого ми не можемо зробити, Він також не хоче, щоб людина страждала через свою обмеженість. Слід пам’ятати, що доставляти задоволення Богу, важливіше, ніж робити задоволеними людей, а тому немає необхідності перевтомлюватися. Якраз навпаки, коли людина намагається зробити все, що в її силах, вона може доручити все інше Тому, у кого є сила здійснити все, що Він хоче».
Висновок:
Роби, що можеш, а решту віддай Провидінню.