єрм. Юстин (Бойко): «Життя, як млин, – продовжується»

Дорогі друзі! Христос Воскрес! Сьогодні – Томина неділя, або ж Провідна. В центрі цієї неділі знаходиться апостол Тома. Він був тим, кого вибрав Ісус Христос, щоб нести благовість про Його Воскресіння усім народам. Тома вирізнявся тим, що хотів побачити воскреслого Христа особисто, торкнувшись Його ран. Апостол Тома був раціоналістом, бо на власні очі хотів переконатися, що Христос справді Воскрес із мертвих. І Христос сам приходить до нього і дозволяє торкнутися своїх ран, мовлячи: «Та й не будь невіруючий, – а віруючий!» (Ів.20,27).

На світі живуть різні люди. Але людським життям завжди штовхає віра. Віра – це не є переконання, що все буде добре. Віра виникає з того, що життя триває і є вічним. І, не зважаючи на те, що ми помираємо, життя триває. От подивіться на феномен – людина помирає, а життя триває. Чому? Бог дав дар народжувати саме цій людині. Я сьогодні роблю коротку катехизацію перед млином, який знаходиться в музеї Народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького. Ми якраз споминаємо день переставлення до вічності отця Климентія Шептицького.

Отже, як працює млин? Набирається вода і млин починає крутитися. А далі він заводить привід, який називається жорна, і мелеться зерно на муку, з якої ми виготовляємо хліб. І от мені приходить дуже багато питань щодо того, як бути у час війни з хрещенням, народжуванням, вінчанням. Друзі! Які би не літали ракети, які би не зустрічали потрясіння, пам’ятайте, що життя, як млин, – продовжується. Але, щоб цей млин молов муку, то на нього повинна текти вода. А ця вода – це жага, запал до життя. І запорукою нашої перемоги є жага до життя, бажання змінювати країну, змінювати себе. Ми маємо робити все, як найкраще для того, щоби цей світ зробити кращим.

Заохочую всіх молодих, щоб не думали довго. Якщо любите одне одного, – подумайте, і одружуйтеся. Беріть шлюб, просячи Божого благословення. Якщо ж ви вже одружилися, то не думайте довго про те, а коли ж народити дитину. Якщо Бог дає вам дар народжувати, то народжуйте дітей. Якщо потрібно брати шлюб, – беріть. Очевидно, що обставини змінюються. Звісно, що ви не зможете замовити великі ресторани чи квадрокоптери, але  того і не потрібно. Але ви можете покликати найближчих людей і зробити для себе свято. Це свято вашого життя. Свято життя не вкрав навіть диявол в раю. Свято життя не вкраде і жоден ворог, не зважаючи на те, що він намагається це робити. Будьмо, як млин…Крутімо життям, наповнюймо його сенсом так, як млин наповнюється водою.

єрм. Юстин (Бойко), синкел у справах монашества Львівської Архиєпархії УГКЦ