«Дошлюбні стосунки можна порівняти з чашею, повною любові, яку ми розхлюпуємо» – о. Тарас Бецель

Сьогодні, 14 квітня, відбулася четверта реколекційна зустріч з духівниками міста різних конфесій. Гостем був о. Тарас Бецель, священик Львівської єпархії Української Афтокефальної Православної Церкви. Учасники разом з духівником обговорювали тему: «Церква про дошлюбні та сімейні статеві стосунки».

Шукали відповіді на питання, що таке справжня любов, чому дошлюбні стосунки не тільки гріховні, а й приносять шкоду, чи може духівник причащати пару, яка живе у цивільному шлюбі? Говорили й про можливість розлучення, гріх перелюбу, блуд.

«Коли людина  порушує заповідь, впадає в блуд, яким є дошлюбні стосунки, це можна порівняти з тим, коли нам всім від народження подарована Богом чаша дорогоцінного напою – наша цнотливість, а ми беремо цю чашу і розхлюпуємо направо і наліво. І що залишається, коли людина приходить до шлюбу, до того визначного моменту, коли бажає з’єднатися з іншою половиною? Вона приходить з порожньою чашею, вже не може любити, бо розхлюпала всю любов, не зберегла того дорогоцінного напою. Тож тепер немає що з’єднати з іншою людини, не може так щиро любити, справжньою любов’ю про яку зокрема й говорить апостол Павло. А коли людина порушує заповідь, вона наносить рану своїй душі. Тож церква застерігає і просить не робити собі шкоди, не розтрачати цього дорогого напою любові, завдяки якому отримає повноту щастя і радості, коли з’єднається зі своєю подарованою Богом половинкою» – наголосив о. Тарас Бецель.

Також духівник особливо зосередив увагу на стриманості у сімейних стосунках.

«У шлюбі повинна бути стриманість, щоб не перетворювати взаємну любов лише у задоволення. Стриманість допомагає людині зосередитись на головному і не розпорошуватись на дрібне, вона виховує терпіння» – зазначив священик.

Говорили й про міжконфесійні та міжрелігійні шлюби.

«Перешкод у шлюбі між християнами різних конфесій, наприклад православними і греко-католиками, я не бачу. Єдина можлива перешкода – фанатизм, коли людина вважає, що істина є тільки там, в її церкві й більше ніде. Насправді ж – правда в Бога. Нам треба не бігати за конфесіями, а бігати за Богом, щоб встигнути до спасіння. Коли відносини збудовані на справжній любові, конфесії не мають значення» – переконаний о. Тарас.

Насамкінець духівник  порадив ще до шлюбу краще пізнавати один одного, а вже потім зважуватися на спільне сімейне життя.

Читайте також: «Чи є гріхом, якщо пара живе разом до шлюбу, але дотримується чистоти?» – відповідає о. Тарас Бецель

Нагадаємо, організовує реколекційні зустрічі команда проекту “Духовна велич Львова”. Уже відбулися три такі зустрічі з духівниками. Більше про них читайте тут

Анна Грапенюк
Фото: Валентина Євтушок