Кардинал Мюллер: Заява Ватикану може викликати непорозуміння

Колишній префект Конгрегації Доктрини Віри, німецький кардинал Герхард Людвіг Мюллер відреагував на відповіді Дикастерії доктрини віри бразильському єпископу щодо участі в Таїнствах так званих «транссексуалів» та людей, що практикують содомський гріх.

Відповіді ватиканської дикастерії відкривають двері до непорозуміння щодо співіснування гріха та благодаті в Церкві, вважає кардинал Мюллер.

Колишній префект Конгрегації Доктрини Віри нагадав, що завданням дикастерії є вірне збереження правди Божого Об’явлення. Торкаючись питання Хрещення «транссексуалів», німецький кардинал підкреслив, що Хрещення є дверима до нового життя у Христі.

Хрещення є воротами до нового життя у Христі

Звертаючись до питання Хрещення «транссексуалів», німецький куріальний кардинал нагадує, що Хрещення є дверима до нового життя у Христі. Господь Ісус установив його, щоб усі люди могли досягти вічного життя, вірячи в Христа та наслідуючи Його своїм життям. Він цитує слова св. Павла з 1 Послання до Тимофія (2, 4 і далі) і зауважує, що апостол не каже, що для входу в Царство Боже достатньо визнавати Ісуса своїм Господом устами, водночас піддаючись людській слабкості. Ми також повинні виконувати волю Божу (пор. Мт. 7, 21-23). Про це говорить св. Павло: «Нехай, отже, не панує гріх у смертнім вашім тілі, щоб вам коритися його пожадливостям, і не віддавайте членів ваших гріхові за знаряддя неправедності, але віддайте себе Богові, як ожилих із мертвих» (Римлянам 6:12-13).

Кардинал Мюллер цитує також трактат «Апостольська традиція» св. Іполита Римського (близько 200 р.), що містить критерії допуску або відмови (чи навіть простого відстрочення) до катехуменату та хрещення. Там перераховуються професії, товариства та аморальні вчинки, які суперечать життю благодаті Хрещення (пор. Traditio Apostolica 15-16).

Також читайте: Кардинал Мюллер: Кліматична ідеологія — хибна

Ієрарх нагадує, що св. Тома Аквінський, якого схвально цитують у відповідях дикастерії, дає подвійну, з певними нюансами, відповідь на питання, чи можуть грішники бути охрещеними:

  1. звичайно, ті грішники, які особисто згрішили в минулому і були під владою «гріха Адама» (тобто первородного гріха), можуть бути охрещеними. Хрещення встановлено для прощення гріхів, які Христос спокутував своєю смертю на хресті.
  2. Однак ті, «хто є грішниками, тому що приступають до Хрещення з наміром продовжувати грішити» і таким чином противляться святій волі Бога, не можуть бути охрещеними. Це є правдою не лише через внутрішню суперечність Божій благодаті щодо нас і наш гріх проти Бога, але також через зовнішнє фальшиве свідчення, яке підриває довіру до проголошення Церкви, оскільки Таїнства є знаками благодаті, яку вони передають (пор. Тома Аквінський, Summa theologiae III Q. 68, Art. 4).

У пастці трансгуманістичної термінології

За словами колишнього префекта Конгрегації Доктрини Віри, є оманливим і шкідливим те, що Учительський Уряд використовує термінологію нігілістичної та атеїстичної антропології і таким чином надає її фальшивому змісту статус законної богословської думки в Церкві. Він цитує слова Господа Ісуса. «Хіба ви не читали, що Творець від початку створив їх чоловіком і жінкою?» (Мт 19:4). Він зазначає, що насправді не існує транссексуальних чи гомофільних осіб (гомоафективних чи гомосексуальних) людей ні в створеному порядку, ні в благодаті Нового Завіту в Христі. Згідно з логікою Творця людини і світу, двох статей достатньо для того, щоб забезпечити подальше існування людства і щоб діти могли розвиватися в сімейній спільноті з батьком і матір’ю.

Він підкреслює, що «особа» — це людина в її духовно-моральній індивідуальності, яка безпосередньо пов’язує її з Богом, її Творцем та Відкупителем. Проте кожна людська особистість існує в духовно-фізичній природі, зокрема як чоловік чи жінка через акт творення. Він додає, що Бог воскресить кожну людину такою, якою вона була створена, у її чоловічому чи жіночому тілі…

Також читайте: Deep Church? («Глибинна Церква?»)

Кардинал Мюллер попереджає, що трансгуманізм у всіх його різновидах є диявольською вигадкою та гріхом проти особистої гідності людини. Він цитує вчення та практику Римської Церкви, яка чітко стверджує: «Блудниця, розпусник, або той, хто оскопив себе, і кожен, хто займається справою, про яку непристойно говорити, нехай будуть виключені, тому що вони нечисті» (Traditio Apostolica 16).

Німецький кардинал наголошує на важливості «здорової доктрини» і зазначає, що душпастирська мотивація, яка бажає, щоб до грішників, які порушують шосту та дев’яту заповіді Декалогу, ставилися з якомога більшою «лагідністю та розумінням», гідна похвали лише тоді, коли душпастир не буде уподібнюватися до поганого лікаря та не обманюватиме хворого щодо серйозності його хвороби. Водночас Добрий Пастир відчуває більшу радість «за одного грішника, який кається, ніж за дев’яносто дев’ять праведників, які не потребують навернення» (Лк. 15:6). Тут знову слід зробити фундаментальну різницю між одноразово уділеним Таїнством Хрещення, яке стирає всі попередні гріхи і дає нам постійне приєднання до Тіла Христового, і (повторюваним) Таїнством Покаяння, за допомогою якого гріхи, вчинені після хрещення, знищуються.

Кардинал Мюллер підкреслює турботу Церкви про хрещення дитини, яке повинно поєднуватися з католицьким вихованням відповідальними за це людей, особливо через приклад їх життя.

«Проте Церква не може залишати жодного сумніву щодо природного права дітей рости разом із власними біологічними батьками або, в екстрених випадках, з усиновлювачами, які морально і юридично замінюють їх. Будь-яка форма сурогатного материнства або народження дитини в лабораторії (ніби вона якась річ) для задоволення егоїстичних бажань, з католицької точки зору, є серйозним порушенням особистої гідності людини, яку Бог покликав у фізичному та духовному існуванні через власну матір і батька, щоб привести Божу дитину до вічного життя», — сказав колишній префект Конгрегації Доктрини Віри.

На фото кардинал Мюллер, Fot. Alicja Kościesza (KAI)

Джерело

Також читайте: Андрій Камінський: «Літеплих традиційних католиків не існує»

Єпископ Атаназій Шнайдер: Треба просити Бога, щоб дав Церкві відважних та святих пап і єпископів

Дмитро Колесник: Якщо це нормально, Богові потрібно вибачитись за Содом і Гоморру