Світ окультизму

Автор: Отець Вінсент П. Ламперт, екзорцист

Слово «окультний» походить від латинського occultus, що означає «прихований» або «таємничий». Його основний принцип полягає в тому, що люди хочуть обійти Бога. Світ окультизму надзвичайно складний і різноманітний. Він виражається різними способами в таких речах, як марновірство, ідолопоклонство та ворожіння, але зрештою стає одним з проявів магії.

Будь-яка магія за своєю суттю є злою і дуже небезпечною, оскільки походить від «влади тьми» (Кол. 1:13). Більш детально вона розглядається в Катехизмі Католицької Церкви. Під магією я маю на увазі не ілюзіоніста, який обдурює наші очі, змушуючи щось зникати, а магію в справжньому сенсі цього слова, де присутня диявольська складова. Диявол є джерелом сили, що стоїть за всією магією. Його слід завжди уникати, тому що «те, що по природі є злим, ніколи не породить добра». Дозвольте мені розповісти про це трохи більше.

Люди, які звертаються до екстрасенсів і медіумів у пошуках відповідей на життєві проблеми, повинні розуміти, що вони звертаються по допомогу до диявола та його сили. Сила, яку вони демонструють, походить не від них, тому що вона суперечить людській природі. Ми повинні усвідомити, що існує нематеріальний світ з нематеріальними істотами, тобто демони. Ці сутності є джерелом сили та знань, які проявляються за допомогою астрології, читання долоні, читання чайного листя, карт Таро, спіритизму (сеанси та автоматичне письмо), маятників, сантерії, вуду, зілля, трав, амулетів і кристалів. Усі ці практики засуджені, оскільки вони є формою ідолопоклонства, яке порушує першу з Десяти заповідей, де Бог каже: «Нехай не буде тобі інших богів передо Мною» (Вихід 20:3).

Іншими словами, ніщо й ніколи не повинно підноситися вище законного місця Бога в нашому житті, і коли ми звертаємося до знарядь гендлю екстрасенсів і медіумів, ми ставимо щось на місце Бога. Цей Божий закон підкріплюється в Книзі Левіт, де нам сказано: «Не звертайтеся до медіумів або чарівників; не шукайте їх, щоб осквернитись ними. Я Господь, Бог твій» (19:31). Книга Повторення Закону каже ще більше: «Нехай не буде в тебе нїкого, хто велить синові свому чи дочцї своїй через огонь проходити; нїкого, хто ворожбитує, або чарує, або замовляє, або віщує. І не буде між вами проклинателя або такого що визиває духів, або вгадує, або мерців розпитує. Усї бо, що се роблять, гидота про Господа» (18:10–12, пер. Куліша).

Деякі екстрасенси та медіуми знають, що сила, яка діє через них, походить від злого духа. Інших злі духи ввели в оману, і вони думають, що сила походить від них самих. Диявол знає, що він замишляє проти когось, і використовуватиме екстрасенсів і медіумів, щоб маніпулювати людьми у своїх цілях. Ми повинні бути обережними з ними, оскільки вони можуть використовувати християнські символи, такі, як розп’яття чи образ Пресвятої Матері, щоб заманити людей, даючи їм помилкове відчуття безпеки, ніби в тому, що вони роблять, немає нічого поганого. У Першому посланні Івана чітко сказано, що «багато  лжепророків прийшло на світ» (4:1) і «кожен дух, що не визнає Ісуса, – той не від Бога» (4:3). Диявол робитиме все можливе , щоб змусити нас брати участь у діях (практиках), які порушують Першу заповідь.

Результатом того, що люди дозволяють себе обдурити екстрасенсам і медіумам, є встановлення стосунків між особою і силами зла. Спочатку у людини виникають гострі відчуття та захоплення тим, що людина чує через екстрасенса чи медіума, але згодом демонічна присутність проявить себе і життя людини почне руйнуватися. Коли диявол щось дає, він сподівається отримати щось у відповідь. Коли завдяки допомозі диявола та його ангелів буде здобуто владу та надано особливі послуги, вони очікують, що їм буде сплачено за це в повному обсязі. Затребувана ціна – це наше знищення через втрату нашої душі. Магія є ефективною нищівною зброєю диявола через слабкі релігійні переконання. Святий Іван Павло ІІ сказав: «Послаблення віри веде до виродження в магічні практики».

Блаженний Бартоло Лонго

Моя найкраща порада — забути про магію та світ окультизму і завжди звертатися до Бога в молитві по відповіді, які ми шукаємо. Найкраще про це сказано в Книзі Ісуса Навина: «Я ж і мій дім служитимемо Господеві» (24:15). Блаженний Бартоло Лонго (1841–1926) є великим заступником для тих, хто потрапив у світ окультизму та магії. Він  виріс у побожній католицькій родині, але втратив віру під час навчання в університеті в Неаполі (Італія). Він був утягнутий у демонічний світ темряви до такої міри, що став сатанинським первосвященником. Його сім’я ніколи не втрачала віри щодо нього, і завдяки багатьом молитвам він повернувся до Церкви і присвятив своє життя Розарію (Вервиці) та Пресвятій Діві Марії. Він відіграв важливу роль у будівництві храму Богоматері Помпейської неподалік від Неаполя. Його історія важлива, тому що вона дає нам зрозуміти, що хоча демон може здатися переможцем у своєму підкоренні людини, але від нього ніколи не пізно звільнитися.

Отець Вінсент П. Ламперт служить у парафії св. Михаїла і св. Петра в Бруквіллі, штат Індіана, США. У 2005 році він був призначений екзорцистом архидієцезії Індіанаполіса. Він отримав навчання в Римі і є членом Міжнародної асоціації екзорцистів. Є автором книги «Екзорцизм: битва проти сатани та його демонів».

Джерело

Читайте також: Сім святилищ, з’єднаних прямою лінією: меч святого Михаїла