Що побажали на Великдень львівські митрополити?

Львівські митрополити УГКЦ та ПЦУ звернулися у ці дні з пасхальним привітанням до вірних. Пропонуємо вашій увазі стислий огляд того, що сказали львів’янам владики – митрополити Ігор (Возьняк), Макарій (Малетич) та Димитрій (Рудюк).  

«Камінь невіри перекрив їм пам’ять про воскресіння»

Митрополит та Архиєпископ Львівський УГКЦ Ігор (Возьняк) у своєму пасхальному привітанні духовенству та мирянам Львівської митрополії нагадав євангельську історію про смерть та воскресіння Христа, відзначивши, що Ісуса засудили і розіп’яли — несправедливо. «Така смерть була призначена великим злочинцям, а Господь, крім добра, яке чинив і любов, якою володів та обдаровував людей, не відзначався нічим іншим!»

Разом з тим владика наголосив, що Ісус Христос – це Спаситель… «який викупив людство від неволі демона, від гріховного засилля з великої любові до нас!»

Митрополит відзначив на прикладі учнів Христа слабкість людської віри — хоча Господь неодноразово говорив їм про те, що страждатиме та помре, але не треті день воскресне, їм було важко в це повірити. «Жінки, приближаючись до гробу, журилися каменем, що закривав вхід у гріб, зовсім не думали про воскресіння Ісуса, бо камінь невіри перекрив їм пам’ять про воскресіння. Але воскреслий Ісус з’явився Марії Магдалині і вона сповістила апостолів про воскресіння. Проте невіра сильно вкоренилася в учнів і близьких осіб до Ісуса. Учні повірили аж тоді, коли їх одинадцять зібралося за столом й почули дорікання Христа, який з’явився посеред них», — нагадав євангельську оповідь митрополит Ігор.

Разом з тим владика наголосив, що «Ісус воскрес, незважаючи на віру чи невіру людей в його воскресіння». «Невіра (людей, ред.) не вплинула на те, що Спаситель страждав, помер на хресті й воскрес із мертвих. Бог заповідав і виконав те, про що твердив! Господь не говорив слів даремно!»

Митрополит Ігор запевнив вірних, що Христос не лише воскрес, але й «воскресить кожну людину, яка зачалася в лоні матері!» Завершуючи своє послання він сказав: «Дякуємо нашому Спасителеві за його перемогу над смертю, за звитягу над демоном та усяким злом! Хай радість воскресіння Христового навістить серця наших воїнів та воячок, волонтерів та волонтерок, осіб тероборони, кожного свідомого українця та українки, тих, хто уболіває за добру долю нашого народу та нашої Батьківщини! Спасителю наш, Ісусе Христе, заверши війну, яка ведеться на наших землях!»

«Де перебуває Святий Дух, є постійна радість у Господі»

У своєму посланні «всечесному священству, чернецтву та всім вірним» Митрополит Львівський ПЦУ Макарій (Малетич) наголосив на радості, яку дарує кожному християнину Воскресіння Христове. «Не тільки у величний день святої Пасхи, але й упродовж усього свого життя ми повинні радіти. Апостол Павло закликає кожного з нас до цього: “Радійте завжди у Господі, і знову кажу: радійте! … Господь близько” (Фил. 4, 4-5)».

Митрополит відзначив, що єдиним шляхом до такої радості є «побожне життя у відповідності із заповідями Євангелія, постійне очищення себе від гріхів у Таїнствах Покаяння і Причастя святих Христових Таїн, безперервний подвиг боротьби з гріхом роблять людську душу чистою та достойною того, щоб у ній перебував Дух Святий». «За словами святого Ігнатія Богоносця, там, де перебуває Святий Дух, є постійна радість у Господі, бо в такій душі вже присутнє Царство Боже, яке дарує передчуття вічної небесної благодаті». Владика закликав «зміцнити в собі божественну радість у Господі, яка подібна до медоносної бджоли, що відлітає звідти, де дихають нечистоти…».

Митрополит Макарій також нагадав, що апостолам, жінкам-мироносицям та учням, які подорожували в Емаус, було важко повірити в  чудо воскресіння. Однак Господь явився їм усім, щоб зміцнити їхню віру. Тому сумніви зникли. «Факт воскресіння Христового став непохитною основою християнської віри», — наголосив владика.

Звертаючись до нашого сьогодення митрополит відзначив, що на 10-ий рік війни «нам усім важко». «Можливо, багато хто з нас розчарувався в тому, що відбувається, є багато засмучених, наші захисники та захисниці втомлені від безперервних бойових дій. Нас непокоїть те, коли закінчиться війна, усі хочемо перемоги над загарбником, зберігаючи в серцях віру в завтрашній день». Тому владика закликав брати приклад з праведників минулого: «Намагаймось робити все можливе, що в наших силах, не втрачаймо надії, як не втрачали старозавітні пророки, праведники та інші вірні слуги Господні. Мабуть, Богом дана нам така доля, щоб ми, переборовши все це, стали ще сильнішими».

Владика подякував захисникам України, волонтерам та всім небайдужим жертовним людям, «хто своєю невтомною працею наближає перемогу».

«Сльози пасхальної радості переливаються зі сльозами скорботи»

Митрополит Львівський і Сокальський ПЦУ Димитрій (Рудюк) процитував у своєму зверненні до пастви слова святителя Кирила Єрусалимського, наголосивши на тому, що Великдень є «торжество вище всіх торжеств»: «Повстав Той, на Якого з безчестям було накладено терновий вінець, а потім після воскресіння діадему перемоги над смертю».

Владика нагадав, що «завдяки смерті Христа звершилась Його перемога над пеклом, куди, за словами апостола Петра, Він зійшов після Свого розп’яття (1 Пет. 3: 18-19)».

Разом з тим митрополит відзначив, що «Пасха Христова є основою нашої віри, нашим незаперечним догматом, на якому будується проповідь і стверджується віра». «Наша земна стежка часто стелиться по землі. Гладка поверхня, іноді пагорби, десь високі стрімкі кручі і гори, але вся ця різноманітність розташована на поверхні землі. Пасхальна дорога веде нас до Христа не землею, але підносить нас уверх, на небеса. У всьому творінні після Воскресіння Христового спостерігається цей рух угору – із темряви до світла».

Отже, рухаючись вгору, в Рай, за прикладом благоразумного розбійника, який розкаявся у своїх гріхах та розпізнав у розіп’ятому Месії свого Царя та Спасителя,  «ми перемагаємо на своєму шляху всі перепони, плач і ридання припиняються, зникає страх». «Відтак, духовна темрява з настанням пасхальної радості Воскресіння Христового перемагається, розсіюється і зникає. Відчаю вже немає місця у наших думках».

Владика Димитрій пов’язав силу та радість, яку народжує Христове Воскресіння із сьогоденням українського народу.

«Як все це сьогодні є актуально для нас, для нашого українського народу, який бореться за пасхальне світло, та хоча б мить пасхальної радості. Тому наш християнський привіт сьогодні від воскреслого Спасителя лине до нашого воїна захисника, воїна світла. Наша втіха та співчуття тим, хто втратив сина чи доньку, чиї сльози пасхальної радості переливаються зі сльозами скорботи. Наша підтримка тим, хто в лещатах війни втратив дім, свою батьківщину та можливість жити під мирним небом», — звернувся владика.

Закінчив своє святкове послання митрополит Димитрій пророчими словами, натхненними словами Священного Писання:

«Хай воскреслий Христос, Який заради нас перетерпів муки, смерть і погребіння, зійшовши до пекла, визволить нас від усяких ворогів, що нападають на нас. Хай Той, хто в давні часи в Авелі був убитий, в Ісааці зв’язаний, в Якові вигнаний, у Йосифі проданий, а в агнці заколений, підніме нас від тління і дарує серцям нашим скорботним радість та перемогу».

Також читайте: Рефлексія на рішення Синоду ПЦУ: львівські єпископи про святкування Різдва 25 грудня

Львівські священники розповіли, як відсвяткували Різдвяні свята за новим стилем

Свящ. Петро Бойко: Чому Пасху святкують у різні дні