Глава УГКЦ на Великдень: “Христос бере за руку сучасну людину і воскресає разом з нею”

Сьогодні з Патріаршого собору нашим духовним зором хочемо обійняти всіх братів і сестер, розсіяних по світу: на Півночі, Півдні, Сході і Заході. Сьогодні вся наша глобальна Українська Греко-Католицька Церква на всіх континентах різними мовами співає «Христос воскрес!» і єднається в одну велику християнську родину. Особливо хочу привітати тих, які перебувають далеко від дому, зокрема поїхали на заробітки через скрутні обставини. Можливо, для них єдиний спосіб порадіти – це бути зараз із нами на онлайн-трансляції. Обіймаю вас і з вами хочу поділитися цією пасхальною радістю. Такими словами звернувся Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав до вірних під час проповіді у Патріаршому соборі Воскресіння Христового на Великдень. Про це інформує Департамент інформації УГКЦ,

«Сьогодні все створіння – небо і земля, видимий і невидимий світ – об’єднується у величавому співі свого Бога Творця і Спасителя, який переможно виходить із гробу. Він, наш Господь, як людина помер на хресті, але як Бог зійшов у найглибші адові підземелля для того, щоб віднайти людину, відкрити їй знову дорогу до життя. Навіть тим, які були зачинені, полонені, перебували в лабетах смерті, дає можливість вийти на волю і повернутися назад до свого Небесного Бога і Отця. Тому сьогодні це свято є справді найбільше християнське свято, празник усіх празників, торжество всіх торжеств», – такими словами розпочав Предстоятель УГКЦ свою Великодню проповідь.

Проповідник пояснив зміст події Воскресіння Христового, яку описано у Божественних Євангеліях. Він висловив побажання, щоб уся церковна спільнота послухала свідчення улюбленого учня Христового, апостола Івана Богослова, який особисто розповідає про свій досвід пасхального ранку. Він зазначає в Євангелії: «На голос жінок-мироносиць Іван з Петром побіг до гробу. І той улюблений наймолодший учень каже, що він увійшов у порожній гріб, побачив плащаницю, похоронні пов’язки і побачив і увірував». За словами проповідника, це таїнственні слова, які означають, що Іван усвідомив, що його Господь прийшов спасти світ.

«Пасха – це велике свято свободи людини від гріха і смерті. Воскреслий Христос сьогодні бере за руку всіх від віку померлих, але теж бере за руку і живих людей, які зневірилися, розчарувалися, втратили сенс і зміст свого життя, які в сьогоднішньому світі бояться жити, бояться народжувати людей. Сьогодні Христос бере за руку сучасну людину і воскресає разом із сучасним людством, вводячи нас у життя», – зазначив Блаженніший Святослав.

Сучасна людина, каже Глава УГКЦ, як ніколи в минулі часи, знову дивиться в обличчя холодної смерті в умовах війни і пандемії. «Що ми, як християни, повинні сьогодні усвідомити і навчитися? – просить задуматися проповідник і відповідає: – Ми маємо повірити, що Христос є разом із нами, що Він нас виведе із цього скрутного стану, бо в Ньому є життя.

Отець і Глава УГКЦ привітав усіх із великим християнським святом і попросив переосмислити значення слова «привітати». «Привітати – це не лише гарно помахати рукою на відстані і мило усміхнутися. Привітати пасхальним привітом – це щось передати одне одному. Ми знаємо, як часом словом солідарності і підтримки можна “воскресити” людину на дусі, наново надихнути її і дати їй сили до життя. Сьогодні ми, як християни, ділимося не людськими словами підтримки, а даром пасхальної радості. Ділимося даром життя воскреслого Спасителя. Коли ми вітаємо одне одного, то наче запалюємо нову свічу, яка розганяє темряву», – підкреслив Блаженніший.

 

Департамент інформації УГКЦ,
фото: Олександр Савранський

Джерело: http://news.ugcc.ua/