У Львові триває міжрелігійний молодіжний семінар “Ковчег-2019”

26 липня 2019 року, з 11:00 до 12:30 год., у Центрі Митрополита Андрея Шептицького УКУ відбуватиметься урочисте закриття ХІV Міжнародного міжрелігійного молодіжного семінару “Ковчег-2019”.

Нагадаємо, що захід триває з 18 до 26 липня.

Головна мета семінару – сприяти міжрелігійному діалогові та тіснішій культурній співпраці між молодими людьми, які представляють різні національні громади України. 

Семінар складається з таких трьох компонентів:

  • академічний: низка лекцій і семінарських занять, що їх проводять добре знані польські, єврейські, кримськотатарські та українські дослідники, публічні та культурні діячі, які висвітлюють важливі історичні та культурні питання з різних національних перспектив;
  • інтерактивний: низка воркшопів, дискусій та круглих столів, що їх проводять передусім студенти, даючи можливість усім учасникам обговорювати найактуальніші теми в найбільш ефективний спосіб;
  • культурний: чотири етнічні групи проводять свої національні дні, знайомлячи учасників з усім розмаїттям і красою своїх культур, історії та традицій.

Народні умільці та музичні гурти представляють красу й багатогранність української, польської, єврейської та кримськотатарської культур та ідентичностей. Зокрема, учасники знайомляться з музичною та пісенною традицією єврейського шабату та з мусульманськими релігійними традиціями.

Упродовж семінару надзвичайно важливо краще пізнати свого сусіда, слухати і почути аргументи один одного, виробити в собі спроможність до емпатії та розуміння болю інших, висловлювати свою правду в неконфліктний спосіб, шукати і знаходити шляхи до порозуміння. 

Учасники приїжджають з усієї України, а тому вчаться заодно гармонізувати не лише етнічні чи релігійні, а й регіональні та ідеологічні відмінності. Молодь, яка вже невдовзі формуватиме нову українську еліту, під проводом відомих науковців, мислителів і громадських діячів завдяки семінару пізнає́ історичні та культурні особливості кожного народу, разом з ними обговорює їхні наслідки, шукає шляхи подолання історичних конфліктів, які донині заважають будувати міжнаціональний діалог, а також по-новому оцінює можливість використання історичного досвіду для спільного розвитку чотирьох народів.

До участі в реалізації програми цьогорічного семінару запрошено вчених і громадських діячів з України та Польщі. Цього року промовця для інавґураційної лекції запропонували наші польські партнери, і  на відкритті семінару 19 липня в Уневі виступив Міхал Клімецкі, професор, керівник Кафедри внутрішньої та міжнародної безпеки на Факультеті політології та міжнародних досліджень університету Миколая Коперніка у Торуні.

Окрім того, з лекціями під час так званих “національних” днів виступлять:

Кшиштоф Становскі, Директор Центру міжнародної співпраці Установи міста Люблін (Польща)

Ігор Щупак, кандидат історичних наук, Ph.D., директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума», Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», заслужений працівник освіти України (Дніпро)

Єгор Врадій, кандидат історичних наук, заступник директора з наукової роботи Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума», Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» (Дніпро)

Віталій Нахманович, історик і етнополітолог, провідний науковий співробітник Музею історії м. Києва, відповідальний секретар Громадського комітету для вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру (Київ)

д-р Ігор Скочиляс, проректор з наукової роботи Українського католицького університету (Львів)

Мирослав Маринович, проректор з призначення та місії Українського католицького університету (Львів)

Андрій Левицький, координатор проектів у «Соціальна майстерня WoodLuck» (Львів)

Севгіль Мусаєва, головна редакторка інтернет-видання «Українська правда» (Київ)

Мавілє Халіл, журналістка, програмна директорка Сrimeantatars.club (Київ)

Алім Алієв, програмний директор Кримського Дому (Київ)

Організатори семінару:

  • Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові
  • Український католицький університет у Львові
  • Український інститут вивчення Голокосту «Ткума»у Дніпропетровську
  • Львівський міський палац культури ім. Гната Хоткевича
  • Громадська організація «Крим-SOS»
  • Федерація польських організацій в Україні.