Рости духовно в самоізоляції: 8 способів на час карантину

Духовно зростати в самоізоляції можна лише структурувавши своє духовне і фізичне життя. Оскільки карантин продовжено, мусимо терпеливо дотримуватись правил, але не марнувати свого дорогоціцнного часу.

Для декого це – прийняти кинутий виклик. Для інших – стрес, ще для когось  – спроби зберегти сім’ю в замкнутому просторі.

Люди шукають способів вижити в цій ситуації. Aле може варто спробувати прийняти її як щедрий подарунок з небес? Так, ми про це не просили, і для багатьох ізоляція – найгірший нічний кошмар, однак я дозволю собі поділитися з вами думками про те, як не тільки пережити цей період, але і провести його з користю.

Тіштесь Божою милістю і можливістю самим проявити милість до інших

Ми врятовані благодаттю і ростемо теж через благодать: «Бо ви спасені благодаттю через віру. І це не від нас: воно дар Божий. Воно не від діл, щоб ніхто не міг хвалитися. Бо ми його створіння, створені у Христі Ісусі для добрих діл, які Бог уже наперед був приготував, щоб ми їх чинили. “(Еф. 2, 8-10), а це вже сама по собі хороша новина для тих, хто занепадає духом. Щоразу спотикаючись і грішачи навіть на карантині, думаймо про ці рядки. Втрачаючи самоконтроль у спілкуванні з дітьми, чоловіком, дружиною, батьками чи сусідами, біжіть до Христа. І дякуйте за прощення та милосердя, які може дати тільки Христос.

Поспішайте сказати «Пробач!» і прощати самим. Зараз страшно усім, і тому легко перестати мислити тверезо. Всі говорять не те, що хотіли б сказати, тому будьмо один до одного милостиві.

Проживайте день за днем

Не журіться, отже, завтрішнім днем; завтрішній день турбуватиметься сам про себе. Доволі дневі його лиха.” (Мт. 6, 34).

Концентруйтеся на сьогоденні. Не варто застрягати в коловороті думок про те, що могло би бути. Дякуйте за те, що вже маєте.

Відкладайте всі справи і читайте Біблію

Вгамуйтесь і пізнайте, що я – Бог, що я вознісся на землі між народами. (Псалом 46,11).

Коли лавина новин двадцять чотири години на добу засипає нас з головою, Боже Слово особливо цінне.

Виділяйте час читати Біблію і роздумувати над нею. Зробіть цей час обов’язковою частиною свого дня.

Будьте спокійні і моліться

Сьогоднішня ізоляція дарує нам прекрасну можливість відкривати наші серця Небесному Отцю. Зазвичай, цьому заважає величезна кількість зовнішніх чинників, але зараз вони втратили значущість. Скористаймось цією перевагою. 

Розпишіть собі молитовний план на наступні сім днів. Коли ви будете молитися? З ким? За кого?

Модеруйте потік інформації

Дуже легко впасти в залежність від оновлень ситуації по коронавірус. Скільки виявлено випадків зараження, в яких містах, скільки смертей, коли настане спад? Будьте обережні в тому, скільки часу ви витрачаєте на огляд новин, оскільки ризикуєте витрачати на це часу більше, ніж дозволяє духовне здоров’я.

Слідкуйте за інформацією, але не до втрати здорового глузду. Регулюйте час перед екраном. І коли читаєте новини, промовляйте їх в молитві Богу.

Відокремлюйте час роботи від часу з сім’єю

Усьому час-пора, і на все слушна хвилина під небом: (Проповідник. 3, 1).

В ізоляції дні схожі один на одний. Будні зливаються з вихідними. Легко втратити лік часу. Наскільки це можливо, постарайтеся структурувати дні і тижні.

Багато з нас працюють з дому «віддалено». Наші діти теж вчаться віртуально. Збудуйте розклад дня так, щоб це сприяло нормалізації сімейного часу, виділяючи чітко час на роботу, сім’ю, ігри, відпочинок. Намагайтеся дотримуватися розкладу. Придумайте собі робоче місце і тримайте телефон там. Зробіть все, щоб вихідний день відрізнявся від буднів. Що ви, зазвичай, робите у вихідні? Як можна стилізувати ізоляцію під ваші улюблені види дозвілля?

Складіть план на кожен день. Почніть його дотримуватися. 

Відгородіть свій особистий простір

Незалежно від того інтроверти ми чи екстраверти, нам всім потрібен особистий простір. Молодим сім’ям в маленьких квартирах створити таке місце може бути важко. Що потрібно придумати, щоб у кожного було своє місце, де б він міг приходити в себе і відпочивати від усіх? Підходьте до цього завдання творчо: наприклад, наша молодша дочка влаштувала гніздечко в коморі, і ми помітили це тоді, коли кілька пачок печива раптово зникли.

Виконуйте фізичні вправи

Вправи оздоровлюють тіло, здорове тіло полегшує роботу мозку і надає сил: і фізичних, і душевних. Регулярно робіть зарядку.

Адаптація Тетяни Трачук 

Джерело: ДивенСвіт