Сьогодні у Львові вшанували пам’ять загиблих у Скнилівській трагедії

Львів пам’ятає. 27 липня 2002 року сталась страшна трагедія — авіакатастрофа на військовому летовищі «Скнилів», яка забрала десятки і травмувала сотні невинних життів. Сьогодні, у 16-ту річницю трагедії, рідні і близькі, друзі та знайомі, усі небайдужі львів’яни та міська влада вшанували пам’ять загиблих спільною молитвою і покладанням квітів.

1

Так, у капличці Всіх святих українського народу і пам’яті жертв Скнилівської трагедії, що біля летовища, відслужили Божественну Літургію та Парастас за загиблими. Опісля усі вирушили до «Сегменту пам’яті» на аеродромі. Там поклали квіти до могил, та біля пам’ятного знаку на місці трагедії отці відслужили заупокійну Літію.

«16 років тому відбулась подія, яка перевернула життя кожного з нас. Звичайно, коли ми дивимося по-людському, то нема слів, щоб описати скорботу, сум, печаль, які опановують нашу душу. Але коли ми подивимося по-божественному, з боку вічності, то ми по-іншому зможемо зрозуміти цю подію. Адже Христос дає всім нам надію. Дає нам втіху, кажучи, що є вічне життя, що людина тут, на землі, перебуває лише мить. І справді, життя людське — як мить, як квітка, яка цвіте і відцвітає, як блискавка, яка світиться, але за мить зникає. А далі йде вічність, справжнє вічне життя, до якого ми покликані. І заради цієї вічності, заради життя в Бозі і з Богом, ми й живемо і покликані до життя.

2

Господь кличе людину до себе тоді, коли вона найбільше до цього готова. І якщо Господь Бог покликав 16 років тому до себе 77 ангелів, значить, він уготував їм місця блаженства. І ми повинні вірити в те, що вони живуть і зараз, живуть в інших умовах, живуть з Богом, в блаженстві, радості, споглядаючи світле обличчя Всевишнього. А ми, хто лишився тут на землі, повинні молитися, підтримувати наших рідних і близьких своєю щирою, гарячою молитвою. Нехай Господь упокоїть душі всіх невинно убієнних, всіх спочилих, а нам дасть сили, мудрості молитися, провадити своє земне життя так, щоб і нам увійти в блаженні оселі вічності”, — сказав під час проповіді отець-проректор Львівської православної богословської академії, протоієрей Михаїл Сивак.

«Катастрофа, яка сталась 16 років тому на Скнилівському летовищі, насправді вчить кожного з нас відповідальніше ставитись до свого життя, до своїх обов’язків, а також вчить відповідальності за життя своїх ближніх. Це велика біда для нашого міста і для всієї України, але найбільшою вона залишається для тих людей, які втратили в ній своїх найрідніших. Тому лише спільною молитвою і світлою пам’яттю можемо просити в Бога, щоб такого лиха на нашій землі більше ніколи не повторилося», — зазначив в.о. директора департаменту «Адміністрація міського голови» ЛМР Євген Бойко.

Додамо, що цього року до 16-ї річниці пам’яті жертв і постраждалих, Львівська міська рада надасть одноразову матеріальну допомогу 48 членам сімей загиблих в авіакатастрофі у розмірі 2 тис. грн. кожному. Загальна сума виплат — 96 тис. грн.

Довідка

Скнилівська трагедія — авіакатастрофа, яка сталась під час святкування 60-ї річниці 14-го авіаційного корпусу ВПС України на летовищі «Скнилів» під Львовом 27 липня 2002 року. Внаслідок падіння винищувача Су-27УБ (№ 42 серійний № 96 310 425 070- із складу 894 ВАП) у натовп глядачів, загинуло 77 осіб (серед них — 28 дітей) і постраждало близько 250 людей. За кількістю загиблих ця подія вважається найбільшою катастрофою в історії авіаційних свят.

Джерело: ЛМР