Брат Степан Тхорик: «Коли жінка ходила із відкритою головою, то це був один із натяків на те, що вона є доступна»

Тема покривання голови жінкою у храмі є досить дискусійною. Хтось керується настановами з Біблії, інші ж стверджують, що це взагалі не обов’язково для християн. Чи потрібно жінці приходити у храм із покритою головою? Чи мають рацію мами чи бабусі, коли «вичитують» дівчат, кажучи: «Хустину візьми?» Що про це говорить Біблія? Що означала фраза «жити по-корінськи?» На ці та інші питання відповідає ліценціат біблійного богослов’я брат Степан Тхорик (УГКЦ):

«Шукаємо відповіді на питання: чи потрібно жінці приходити у храм із покритою головою? Адже до цього закликав апостол Павло. Я збираюся дати відповідь не лише на це питання, а й на конкретному прикладі показати, як саме ми можемо краще і глибше розуміти значення біблійних текстів. Слово «одяг»: чоловік на нього реагує назагал якось так, а жінка трішки по-іншому. Я думаю, що в житті багатьох українських жінок, дівчат коли небуть було так, що ви собі зібралися, так гарно продумали весь образ, щоб піти до Церкви, і тут мама чи бабуся, чи хтось інший: «Хустину візьми». І у вас настрій щось не дуже, бо ви собі думали, що будете виглядати так, а вийшло по-іншому. В Україні чимало жінок ходять до Церкви з покритою головою. Але чи це обов’язково? А тепер чому саме я про це говорю на каналі «Біблія?». Я говорю тому, що у Біблії про це йдеться: «А кожна жінка, що молиться чи пророкує з непокритою головою, соромить свою голову, бо це те саме, якби була обголена» (1 Кор.11,5). «Розсудіть самі: Чи ж воно личить жінці непокритій молитися до Бога?» (1 Кор.11,13). Одразу уточню, що мова йде про спільну молитву з іншими людьми. Виходить, що реально жінка, ідучи в храм, має покривати голову? Не спішіть з висновками. Така відповідь підійшла би тим, хто сприймає Біблію так: «Бачиш, що тут пише чорним по білому». Щоб зрозуміти слова апостола Павла, треба дивитися ширше. Цитовані мною вірші знаходяться у листі до Корінтян. Як і в кожному листі хтось до когось щось пише. Коли хлопець до дівчини напише: «Моя кохана квіточка, цілую тебе, сумую, обіймаю», то вона це прийме нормально. А якщо подібні листи отримає шеф, бос хлопця, то це буде виглядати дуже дивно. Автор будь-якого листа чи повідомлення у WhatsApp, коли пише текст, то має уявлення про те, до кого він пише, які стосунки у нього з цією людиною, що вона розуміє, як вона живе, і старається максимально доступно донести інформацію. Апостол Павло, коли пише лист до Корінтян, теж має уявлення про те, чим живуть ці люди, які їхні традиції, яка їхня культура. Апостол Павло мав певне уявлення про контекст, у якому ці люди жили. І це, звісно що, допомагало йому знайти до них підхід.

Дещо про Коринт. Коринт було портове місто у Давній Греції. Воно було розвинене, багате, щось на подобі Монако, Дубаї. Але було одне «але» – там було багато розпусти. Фраза «жити по-корінськи» на той час асоціювалася із великою розбещеністю. У Коринті, як і багато деінде, одяг багато говорив про людину. І, зазвичай, коли жінка там виходила з дому, то покривала голову. Те, що жінка ходила із покритою головою, говорило про неї, що, швидше за все, вона є заміжня, що вона є культурна чи цнотлива, що вона не є легкодоступна. А коли жінка ходила із відкритою головою, то це був один із натяків на те, що вона є доступна, що вона, вірогідно, є повією. А тепер уявіть собі, що ви є християнином із Коринту і живете у І ст., у часи апостола Павла, і ви прийшли помолитися з іншими християнами. І раптом серед усіх жінок ви бачите одну із непокритою головою. Правдоподібно, що апостол Павло пише про покривання голови жінками саме для того, щоби на спільній молитві це не відволікало інших.

У цьому відео я збирався дати відповідь не лише на питання про те, чи покривати голову жінці, чи не покривати голову, але і показати, що розуміння культурного, історичного контексту є дуже важливим для розуміння значення біблійного тексту. Культура змінюється і зараз покривання чи відкривання голови не означає те, що означало у Давній Греції. В Україні відкрита голова може означати хіба що те, що жінка не хоче зіпсувати зачіску, що їй так зручно, а в взимку це може означати, що «о, хтось голову простудить». Якщо у вашій Церкві є традиції йти з покритою головою – добре. Якщо немає такої традиції – теж добре. Буде неправильно змушувати когось покривати голову чи казати, що так пише у Біблії, і так має бути. Якщо ви прийшли справді помолитися, то дуже важливо одягнутися так, щоб нікого не відволікати. Спільна молитва є для того, щоби всі молилися, щоб всі думали тільки про Бога».

Підготувала Юліана Лавриш

За матеріалами відеоблогу на Youtube-каналі Біблія