о. Микола Стронянський: «У Святому Причасті ми приймаємо до свого серця живого Бога»

Сьогодні Свята Церква почитає Пресвяту Євхаристію. Євхаристія – це спомин хресної жертви. Ісус установив це Таїнство під час Тайної Вечері. Розламавши хліб, дав його учням Своїм і заповів робити це на Його спомин. Христос через це Таїнство знову стає присутнім поміж нами.

Про те, що таке Євхаристія, як правильно до неї приготуватися, розмірковує священик храму Різдва Пресвятої Богородиці Львівської Архиєпархії УГКЦ отець Микола Стронянський.

 Що таке Євхаристія?

У сьогоднішній день ми у особливий спосіб почитаємо Пресвяту Євхаристію. Це є свято, яке мало місце в історії, коли почали вшановувати Євхаристію. Але, напевно, це свято стосується не події, яка відбувається один раз в році, бо, ми, християни, знаємо що таке є Пресвята Євхаристія. Пресвята Євхаристія – це є Тіло і Кров Ісуса Христа під видом Хліба і Вина. І ми знаємо, що Вона відбувається не один раз в році, коли ми святкуємо урочисте почитання, адже Божественну Літургію ми маємо можливість звершувати кожного дня. І, справді, це є велика унікальна ласка для нас, християн, що маємо можливість почитати Бога, прийняти Його до нашого життя. Саме слово Євхаристія з грецької мови означає, що я комусь за щось дякую. Ми, християни, на Євхаристії маємо можливість дякувати, а окрім того, ще і просити у Бога ласки. У Першому посланні св. апостола Павла до солунян читаємо: «Безперестанку моліться!

Подяку складайте за все, бо така Божа воля про вас у Христі Ісусі» (1-е до солунян 5: 17-18). Євхаристія дає нам можливість подякувати Богові не тільки за те, що ми маємо руки, ноги, маємо можливість ходити, рухатися — а насправді, ми маємо унікальну можливість одержувати численні дари, які Господь Бог зсилає у нашому житті.

 Як правильно підготуватися до Євхаристії?

Як нам, християнам, правильно підготуватися до Євхаристії? Ми повинні приймати Євхаристію достойно. Що це означає? А це означає, що потрібно не мати на сумлінні жодного тяжкого гріха. Ми можемо сказати: «Важко є нам, людям, які живемо у сучасному світі, який є повний духовної боротьби, змагань, випробувань не мати гріхів». Так, у нашому житті є гріхи, які є свідомі, а й бувають і такі, які виходять із несвідомості. Вони є ненавмисними або виникають не із нашої волі чи бажання, але вони стаються. Як розрізнити: чи є цей гріх тяжкий, а чи легкий? Варто поставити собі таке запитання про те, що коли ми порушили Божу Заповідь, і коли ми знали про те, що це є гріх, і далі продовжували це робити – це важкий гріх, з яким ми не маємо можливості приступити до Пресвятої Євхаристії. Однак, коли у нашому духовному житті з’являються легкі гріхи, які є несвідомі, недобровільні, які сталися не із власної волі чи свідомості, — тоді ми впродовж місяця після Сповіді, якщо не вчинили важкого гріха, щиро перепрошуємо Господа Бога за цей легкий гріх, і тоді приймаємо Євхаристію.

Звичайно, що наше приготування до Євхаристії – це час посту. Ми від чогось відмовляємося, робимо собі добрі постанови для того, щоб себе особливо підготувати. І Свята Церква нас навчає і заохочує до більш тривалого посту, але щонайменше – одна година до Літургії, до початку Пресвятої Євхаристії. Адже, Євхаристія – це не тільки прийняття Святого Причастя, Вона розпочинається із початком Божественної Літургії. За одну годину часу ми маємо старатися не вживати їжу, щоб достойно прийняти Євхаристію. Один раз на рік кожний християнин має обов’язок приступити до Святої Тайни Сповіді і Причастя. Але Церква нас заохочує якнайчастіше, навіть кожного дня приступати до Пресвятої Тайни Євхаристії. Для чого ми приймаємо часто Святе Причастя? А для сильної духовної боротьби, тоді ми маємо духовну силу долати різні труднощі у нашому житті. А коли подолаємо духовні труднощі, тоді будемо мати силу, відвагу і мудрість долати і життєві труднощі. А раз так, тоді ми станемо щасливими Божими дітьми.

 Коли була встановлена Тайна Євхаристії?

Коли була встановлена Тайна Євхаристії? Ісус Христос на Тайній Вечері встановив Пресвяту Євхаристію. «Прийміть, їжте, це є Тіло Моє, що за вас ламається на відпущення гріхів… Пийте з неї всі, це є Кров Моя Нового Завіту, що за вас і за багатьох проливається на відпущення гріхів», — так Господь явив учням своїм Святе Таїнство Євхаристії.

Самі ці слова ми чуємо, коли священик промовляє їх на кожній Божественній Літургії. Вони є надзвичайно важливими тому, що це є слова самого Ісуса Христа, якими Він встановив Пресвяту Євхаристію. Ми маємо старатися дуже уважно прийняти ці слова, щоб вони ввійшли у наше життя через наші вуха, через розум, а відтак – до нашого серця, щоб ми могли очиститися цілим своїм нутром, і бути готовими  прийняти живого Бога у Святому Причасті.

Підготували Юліана Лавриш, Андрій Мандрика

Фото – із Фейсбук-сторінки о. Миколи Стронянського та мережі Інтернет