Різдвяний піст як шлях до внутрішнього оновлення

У нашій Церкві існує давня традиція, згідно з якою християни готуються до святкування народження Господа нашого Ісуса Христа. Передує цьому святу 40-денний період підготовки – Різдвяний піст, відомий також як Пилипівка. Цей особливий час триває від 15 листопада до 24 грудня, та отримав свою назву на честь апостола Пилипа, оскільки починається на наступний день після дня його пам’яті, 14 листопада. Цей період посту стає часом глибоких духовних роздумів та молитви, готуючи серця і душі до народження нашого Спасителя. Пилипівський піст завершується на Різдво Христове, або, точніше, з нічним богослужінням у Святвечір. Цього року цей особливий момент ми відзначатимемо 24 грудня.

Слова архієпископа Солунського Симеона надають особливого сенсу цьому періоду. Він говорить, що поточний сорокаденний піст аналогічний посту, якого дотримувався Мойсей, що постив 40 днів і ночей і отримав таблиці з Божими Заповідями. Він порівнює цей період посту з можливістю відмовитися від певних речей і визначити час для читання та слухання Слова Божого. Це, за словами Симеона, дозволить нам отримати духовне відновлення та можливість прийняти живе Слово Боже, що воплотилося від Діви, а також з особливим трепетом прийняти Його Тіло.

Відповідно до норм партикулярного права Української Греко-Католицької Церкви, вірні повинні дотримуватися відповідних вимог протягом періоду посту. Зокрема, у всі середи і п’ятниці цього періоду потрібно утримуватися від споживання м’ясних продуктів і страв. У решті днів посту дозволене споживання усіх видів їжі. Крім того, протягом всього періоду посту потрібно утриматися від організації та участі в гучних заходах, весіллях, танцях, розвагах і подібних подіях. В цей період потрібно поставити акцент на духовному розвитку і присвятити більше часу молитві і духовним розважанням над читанням Святого Письма.

Апостол Павло у листі до Солунян, який Церква читатиме під час Божественної Літургії у перший день посту, звертається до нас такими словами: «Така бо воля Божа: святість Ваша – щоб ви стримувались від розпусти, щоб кожний з вас умів тримати своє тіло у святості й пошані, не в похотливій, як погани, що не знають Бога». У цьому уривку апостол закликає нас до владарювання над своїми прагненнями та стриманості від розпусти. Період Різдвяного посту є для нас доброю нагодою вчитись внутрішньої дисципліни. Апостол Павло закликає до того, щоб кожен з нас умів тримати своє тіло у святості й пошані.

Важливо пам’ятати, що саме фізичне утримання від їжі, якщо воно не супроводжується духовним постом, не має визначального значення для спасіння душі і, навпаки, може призвести до духовної шкоди. Справжній піст супроводжується молитвою, покаянням та відмовою від шкідливих звичок. Отже, нехай цей особливий період у житті Церкви і, перш за все, у нашому житті готує нас до зустрічі з новонародженим Спасителем.

Брат Павло Бойко, семінарист Східної колегії, студент Католицького університету Айхштет – Інгольштадт, Німеччина.